Vilket lysrör, 830 eller 840?

Ljusfärgen från lysrör beskrivs med 830 eller 840. Det finns också 865 men det är mer för speciallysrör.

Varmvitt lysrör

830 betyder att lysröret har en färgtemperatur på 3000K. Detta ljuset beskrivs som varmvitt ljus. Ibland kan man beskriva det som lite gult ljus från lysröret. Passar ofta hemma och i miljöer där man vill ha lite varmare och mysigare belysning.

Normalvitt lysrör

840 beskriver att lysrörsarmaturen och dess lysrör ger ett ljus med färgtemperaturen 4000K. Det beskrivs som normalvitt eller ibland kallvitt. Lite vitare ljus. 840 lysrör används mer i stora lokaler, lager, industrier och i lysrörsarmaturer i butiker.

Ni hittar professionella lysrör från Philips i Xcens webbshop

Färgtemperaturer hos lysrör

 

Blanda aldrig lysrör med olika  färgtemperaturer

När du har flera lysrörsarmaturer i en lokal eller i ett rum, blanda aldrig 830 och 840 lysrör.  Då får lokalen eller rummet ett stökigt intryck med olika ljusfärger.

Färgåtergivning från lysrör

8:an i 830 och 840 beskriver färgåtergivningen från lysröret. 8 står för RA80 vilket är en bra färgåtergivning. Vill man ha extra bra färgåtergivning så skall man satsa på 930 vilket innebär RA90. Läs mer om färgåtergivning för led

LED lysrör

Idag finns led lysrör som ett mer energisnålt alternativ till vanliga t8 lysrör. Med led lysrör minskar man energiåtgången och därmed energikostnaderna och man minskar behovet av underhåll. Livslängden på ledlysrör är 40 000 timmar. Tittar man på en kalkyl på 5 års sikt så är det en klar fördel att satsa på led lysrör.

När man väljer led lysrör skall man satsa på kvalitet, och det får man från de stora märken. Till exempel japanska Toshiba, som ligger i framkant av ledbelysnings-utvecklingen. Deras led lysrör ger ett behagligt ljus som håller länge. Mycket länge. Se dessa led lysrör här: http://www.xcen.se/led-lysror-t8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s