Intressant case med smart styrning av led belysning

Hittade ett intressant caset på smartbelysning.nu.

De beskriver hur Hedbergs bil i Malmö har satsat på smart styrning av led belysning i sin nya bilhall. De har installerat 1000 downlights som var och en induviduellt kan styras från en dator. Med detta systemet kan bilarna placeras var som helst i hallen och belysningen kan anpassas på vilket sätt de än önskar – tända några stycken, dimra upp och ner, kombinera ljusa och mörka partier.

”Traditionella spotlights måste hela tiden riktas om så att de belyser de bilar man vill lyfta fram för tillfället, eller så får man flytta om bilarna så att de hamnar där spottarna sitter” förklarar Claes Dunér, som sitter i Hedbergs ledning.

Case om smart styrning av led belysning

Nu slipper man detta och kan istället styra belysningen från datorn och de har många fler alternativ med sin belysning.

De använder smartbelysning också på andra sätt. Till exempel fasadbelysningen går ned på halv effekt mellan 24.00 och 05.00 för att sedan lysa fullt igen. Belysningsystemet är också kopplat till inbrottslarmet och all belysing går på för fullt om larmet utlöses. Belysningen används även som en säkerhetsspärr. När personalen kommer på morgonen går inte belysningen igång fullt ut förrän de låser upp alla nödutgångar.

Smarta belysningslösningar kommer att komma mer och mer och det kommer spara stora elkostnader och även ge säkerhetsfunktioner för lokal och fastighetsägare.

Lämna en kommentar