Led lampor i Kina och Japan

Har nu varit på en resa i Shanghai och kan konstatera att användandet av led lampor ser helt annorlunda ut i Kina jämfört med Japan. Shanghai har fantastiska fasadbelysningar både på alla skyskraporna och på de äldre fina husen i europeisk stil. Shanghai kommer verkligen fram på kvällen och visar sig från sin bästa sida när dessa fasadbelysningar skapar häftiga siluetter. Intressant att 22.00 släkte de mycket av belysningen runt the Bund och på skyskraporna i finanskvarteren. Vet inte om det var för att spara el eller för att inte störa de som skall sova. Antagligen det sistnämnda. Kina tänker just nu inte så mycket på att spara, utan att växa.

Blev lite tråkigt efter 22 vid floden. Belysningen var ju en stor del av upplevelsen.

Tittade i butiker, restauranger och på hotellen i Shanghai på vad de hade för typ av ljuskällor. Och jag såg inte led lampor någonstans. Intressant. Jag menar Kina utvecklar och producerar så mycket led men använder dem tydligen inte så mycket. Jag gissar att fasadbelysningarna var led.

Jämför man detta med Tokyo. Här ser man bara led lampor i nya restauranger och butiker. Överallt. Och jag har sett restauranger med posters som säger att de bara använder led, som en slags reklam att vi tanker på miljön. En förklaring till att man i Japan använder led i så stor utsträckning beror ju på att man aktivt i hela landet försöker spara el efter att man stängt alla kärnkraftverk i samband med jordbävningen 3.11 2011. Men led lamporna måste funnits innan dess också.

Läs mer om fasadbelysning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s