Reglera färgtemperaturen hos LED lampor

Intressant artikel från Ljuskultur där de beskriver hur man hos led lampor kan reglera färgtemperaturen och därmed skapa bättre och mer inspirerande miljöer i hem, lokaler och butiker.

”Genom att ljusreglera färgtemperaturen på vita led lampor ställer man enkelt in så att inomhusbelysningen till exempel följer dagsljuscykeln. Med modern led teknik kan man exakt justera det vita ljusets färgtemperatur och ljusstyrka med bibehållen mycket hög färgkvalitet över (Ra>90). Ett varmare vitt ljus får till exempel ett stengolv att se annorlunda ut än ett kallt ljus, ljusets färg ändrar också den upplevda färgnyansen på textilier och andra material.

Genom ljusfärgväxling, som mest effektivt görs med led lampor, kan man förstärka ljusets färg och intensitet. Ljusfärgväxling skapar nya möjligheter att gestalta rum med varmt och kallt ljus. Ett annat användningsområde är på arbetsplatser där anställda själva enkelt kan ställa in vilken färg på ljuset de vill ha. Också för butiker och museum är ljusfärgväxling användbart. När man till exempel belyser kläder i en butik med kallt ljus får man dem att framträda bättre. Sten och stålobjekt i museum belyses också bäst med kallt ljus. Det kalla ljuset optimerar synförmågan hos besökarna och på så sätt får man objekten att framträda så bra som möjligt. Däremot måste föremål tillverkade i trä eller tegel belysas med lite varmare ljus för att de ska framträda på ett bättre sätt. ”

Ljusreglering vita LED

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s